|
[Mam] Ruch platformowy do TGF |
| Autor |
Wiadomość |
Aha
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Główny edytor: 
Pomogła: 9 razy Posty: 340
18611 Prestiż
|
Wysłany: 29-12-2012, 12:13 [Mam] Ruch platformowy do TGF
|
|
|
A więc dłubiąc sobie w TGF'ie zrobiłem sprawny ruch platformowy z użyciem obiektów aktywnych, liczników i obiektów tła.
Jest:
-chodzenie prawo-lewo
-skakanie
-spadanie
-strzelanie
Download:
LINK |
|
|
|
 |
Muchomorek
Dezerter Intensive

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
4605 Prestiż
|
Wysłany: 29-12-2012, 12:25
|
|
|
Sympatyczny silniczek, niestety z paroma błędami:
- kiedy postać chodzi i równocześnie strzela to pociski wylatują z jej ręki,
- czasami po skoku postać wbija się kilka pixeli w tło, czasami nad nim lewituje
- kilka razy udało mi się podczas skoku przelecieć przez platformę |
_________________ when the devil is too busy they call me |
|
|
|
 |
Aha
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Główny edytor: 
Pomogła: 9 razy Posty: 340
18611 Prestiż
|
Wysłany: 29-12-2012, 12:37
|
|
|
1. To da się poprawić łatwo
2. Czasami problemy z detektorami, trzeba by było je trochę powiększyć, trochę zmniejszyć etc, ale to drobny błąd
3. Mi się nie udało chociaż się starałem |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 29-12-2012, 14:30
|
|
|
Postać wbija się w platformę, ląduje na różnych pozycjach Y względem platformy (raz nieco wyżej a raz nieco niżej). To bardzo źle. Przez niedbale wykonane detektory można "zawisnąć" na krawędzi.
Poza tym mnóstwo liczników, niekonsekwentne zdarzenia (kolejność warunków TEŻ ma znaczenie! warunek "every" powinien być ustawiany zawsze na końcu, chyba że naprawdę wiesz co robisz. Poza tym zamiast "every 0.00.01" używa się warunku "always" (zawsze), bo i tak jak zrobisz parę testów to zobaczysz, że wcale nie wykona się to 100 razy na sekundę tylko dokładnie tyle ile wynosi FPS - czyli to to samo co always), ruch jest skokowy (można "przelecieć" platformy, które są odpowiednio cienkie. Właśnie fast loop służy do ominięcia tego problemu). Widzę też że bazuje na ruchu z Zeba, który był przystosowany wyłącznie do bardzo szerokich platform i specyficznego układu poziomów, a to źle.
No, tyle z błędów. Jeśli ktoś chce użyć ruchu platformowego to chyba najlepiej żeby stworzył go sam, bo trzeba wiedzieć jak wszystko działa żeby gra była spójna |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Vader
Chorąży Nastoletni emeryt

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
3177 Prestiż
|
Wysłany: 25-01-2013, 22:36